Anne-ÇocukGenel

Sterilizatör Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Sterilizatör Nedir ve Nasıl Kullanılır? Bebekler büyüdükçe bağışıklık sistemleri de artarak güçlenmeye devam eder. Evinizde veya dışarıda yaramazlık yaparken çeşitli mikroplara maruz kalırlar bu mikropların bazı iyi bazıları da kötü mikroplardır. Fakat iyi ve kötü bakteriler arasında çok büyük farklar vardır. Çocukların bünyeleri yetişkinlere göre daha da savunmasız olduğu için hepatit A, gıda zehirlenmesi ve ishal gibi enfeksiyonlara karşı hassastır.

Bahsettiğimiz bu hastalıklar ağız ile temas eden eşyalardan bulaşır. Bu yüzden emzik ve biberon gibi materyallerin ilk kullanımından önce mutlaka çok iyi bir şekilde temizlenmesi gerekir. Emzik ve biberon temizliği için geleneksel bir çok çözüm bulunuyor. Fakat geleneksel çözümlerin yerine hızlı ve pratik bir çözüm arıyorsanız mutlaka sterilizatör hakkında kaleme aldığımız bu makalemizi okumalısınız.

Sterilizatör Nedir

Sterilizatör Nedir?

Genel anlamı ile sterilizatör bebeklerin emzik, biberon, diş kaşıyıcı, çatal, kaşık ve göğüs pompası gibi beslenme aparatlarını dezenfekte eden cihaza verilen addır. Bebekler için oldukça önemli olan sterilizasyon işlemi ultraviyole ışını veya buhar kullanılması ile gerçekleşir. Sterilizasyon işleminin sağlıklı bebeklerin yanı sıra sağlık sorunları yaşayan veya prematüre bebeklerin kullanması hayati önem taşır. Ayrıca sterilizatör kullanmanın faydaları da var:

  • Yüksek buhar ısısının sayesinde mikrop ve bakteriler hızlı bir şekilde yok olur.
  • Sterilizasyon işlemi bittikten sonra ürünün kapağı açılmazsa 24 saate kadar sterilliğini korur.
  • Durulama ve kimyasal madde gerektirmediği için pratik ve sağlıklı bir temizlik sunar.
Sterilizatör Nedir

Sterilizatör Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Sterilizatör kullanımı için uygulanması gereken adımlar şu şekildedir:

Buharlı sterilizatör makinenizi kullanmadan önce mutlaka haznesine önerildiği kadar su ekleyin. Bu makineler buhar ürettiği için suya ihtiyaç vardır. Su miktarının gereğinden az olması sterilizasyonu zayıflatır. Fakat su miktarı gereğinden fazla olduğu takdirde ise taşmaya neden olur bu sebepten dolayı önerilen miktarda su ekleyiniz. Ve mutlaka musluk suyu yerine arıtılmış su kullanın ileride oluşacak olan kireçlenme problemini engellemiş olursunuz.

Bu cihazlar bakteri ve mikropları öldürse de süt ve mama kalıntılarını gidermiyor. Çünkü kir ve lekeleri temizlemek için tasarlanmadılar. Bu yüzden biberonları sterilize etmeden önce ılık sabunlu su ile yıkayın ve iyice durulayın.

Kullandığınız sterilizatöre göre emzikleri ve biberonları yerleştireceğiniz yerler alt ve üst olarak değişim gösterir.

Biberonların ağzını aşağı bakacak şekilde yerleştirmelisiniz. Çünkü makinenin ürettiği buhar aşağıdan yukarıya doğru hareket eder.

Sterilizasyon makinelerin işlem süresi kullandığınız marka ve modele göre değişiklik gösterir. Fakat genel olarak bu işlem yaklaşık 5-6 dakika içerisinde tamamlanır.

İşlem bittikten son cihazın kapağını açmak için biraz soğumasını bekleyin.

Sterilize edilmiş olan aparatlara dokunmadan önce ellerinizi mutlaka yıkayın.

Son olarak ise cihazın tamamen soğumasını bekleyin ve ardında haznesinde kalan suyu boşaltıp kurulayın.

Sterilizatör Nedir

Sterilizatör Seçerken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir

  • Standart ve geniş boyunlu biberonları da alabilen bir sterilizatör alabilirsiniz. Bu sayede biberon değiştirdikçe başka bir cihaz almanıza da gerek kalmaz.
  • Emzik ve biberonları tutacağınız maşası olan cihazları tercih edebilirsiniz. Bu sayede cihazdan sıcak biberonları çıkarırken eliniz yanmaz.
  • Tek seferde 8 şişe biberon alabilen makineler vardır bu ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Sürekli seyahat eden bir bireyseniz de elektrikle çalışan sterilizatörlerin aksine pille çalışan modellerden de tercih edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu