Nane Yağı, nane yapraklarından elde edilen esansiyel bir yağdır ve çeşitli amaçlarla kullanılır. Nane yağının tıbbı amaç ile kullanımı Yunanistan, roma ve eski mısır dönemlerine kadar uzanır. Baş ağrısından tutun da burun tıkanıklığına kadar birçok sorunda vücudumuza destek oluyor. Nane yağını, nanenin yeni çıkmış olan küçük yapraklarıyla hazırlarsanız daha çok etkili ve faydalı olacaktır.
Evlerinizde de nane yetiştirebilirsiniz nanenin yetiştirmesi oldukça kolay olduğundan hemen hemen her yerde yetişebilir. Bu yağ vücudumuzda sentezleyemediğimiz, dışarıdan almamız gereken tüm yağ asitlerini de içeriyor. Peki, her derde deva olan nane yağının faydaları nelerdir. Hadi gelin hep birlikte inceleyelim.
Nane Yağı Nedir?
Nane yağı, nanenin kökeni Akdeniz’dir. Fakat ABD, İngiltere, İtalya ve Japonya’da yetiştiriliyor. Nanenin yağı yapraklarının altındaki hücrelerde saklıdır. Taze ya da kısmen kurutulmuş olan nane yapraklarının buhar ile damıtılması ile elde edilir. Bu yağın kimyasal bileşenleri methone, menthol, cineole, isovalerate, pinene, mentil asetat, limonene ve diğer bileşenler.
Bu bileşenlerin en aktif olanı ise menthol ve methone’dur. Mentol aneljezik olduğundan dolayı baş ağrısı, kas ağısı ve iltihaplı ağrıları azaltmak için oldukça faydalı bir yağdır. Methone da aneljezıik olduğu biliniyor. Fakat antiseptik aktivite gösterdiğine de inanılır. Canlandırıcı özelliği nane yağına enerji verici etkilerini de verir.
Nane Yağının Faydaları Nelerdir?
1.Mide ağrılarını giderir:
Yemeklerden önce bir bardak suyun içerisine bir damla damlatılarak içeceğiniz nane yağı bağırsak kaslarınızı rahatlatır, şişkinlik ve gaz problemlerinizi en aza indirir. Mide yanması sorununuz varsa, çayınıza bir damla nane yağı ve bir tatlı kaşığı bal ekleyin. Ayrıca nane yağı karın ağrısı ve kabızlık sorunlarına da iyi gelir.
2.Ağız kokusu giderici özelliği vardır:
Birçok ağız ve diş bakım ürünlerinin içerisinde nane mutlaka yer alır.
3.Baş ağrısını giderir:
Nane yağı, kasları rahatlatır ve kan dolaşımını hızlandırır. Migren ve gerilim tipi baş ağrılarında kullanılır.
4.Ciltteki kaşıntıları azaltır:
Nane ve lavanta yağını karıştırarak, böcek ısırması veya alerjik durumlarda kullanabilirsiniz. Bu karışım hem cildinize ferahlık katacaktır hem de kaşıntınızı dindirecektir.
5.Kasları gevşetir:
Nane yağı doğal bir kas gevşetici ve ağrı kesici olarak adlandırılır. Özellikle baş, sırt ve kas ağrılarını hemen dindirir.
6.Eklemleri rahatlatır:
Lavanta yağı ile saf nane yağını karıştırarak eklemlerinizi uygularsanız, kaslarınız buz gibi soğuyabilir. Fakat bu soğuma eklemlerinizin rahatlamasına oldukça faydalıdır.
7.Enerji verir:
Siz de yorgunluktan yana şikayetçiyseniz eğer suyunuzun içerisine bir damla nane yağı damlatın. Nane yağı konsantrasyonunuzu artırıp odaklanmanızı sağlayacaktır.
8.Açlığı yatıştırıcı özelliği vardır:
Yağ şişesinden birkaç nefes koklayarak açlığınızı yatıştırabilirsiniz.
9.Ateş düşürme özelliği vardır:
Nane yağını ve Hindistan cevizi yağını karıştırıp ateşli çocuğunuzun boynuna ve ayaklarının altına uygulayabilirsiniz. Kısa bir süre sonra çocuğunuzun ateşi düşecektir.
10.ISB tedavisinde kullanılır:
İrritabl bağırsak sendromunda nane yağını kapsül halinde alırsanız tedavide etkili olduğunu gözlemleyeceksiniz.
11.Kolik Tedavisinde etkili:
Yapılan araştırmalara göre bebeklerdeki kolik rahatsızlığının tedavisinde kullanılır. Nane yağı kolikteki tetikleyicileri sakinleştirir ve dengeler.
12.Güneş yanığı:
Güneş yanığından dolayı olan acıyı hafifletir ve cildi nemlendirir.
13.Hormonları dengeler:
Nane yağının hormon dengeleyici özelliği vardır. Özellikle polikistik over sendromu için terapötik sakinleştiricitir.
14.Kanser tedavisi:
Yapılan araştırmalara göre içerdiği mentol sayesinde prostat kanserinin büyümesini engellediği biliniyor.
Nane Yağı ve Cildimize Faydaları
- Işıltı ve aydınlık verir.
- Antiseptik özelliği vardır. Akne ve sivilce oluşumunu önler.
- Cildimizi besler.
- Ciltte oluşan kızarıklık, kaşıntı ve egzamaya iyi gelir.
- Nane yağını cilde uygulamadan önce badem ya da zeytinyağı gibi taşıyıcı yağlar ile seyreltmek gereklidir. Çünkü esansiyel yağların etkisi çok güçlüdür.
Nane Yağı ve Saça Faydaları
- Şampuanınızın içine 3-4 damla nane yağı damlatırsanız gerekli olan tüm saç bakımlarınızı yapmış olursanız. Kullanmış olduğunuz şampuanınızın içinde kanserojen madde varsa onları da yok eder.
- Saçlarda oluşan kepeklenmeyi engeller. Saçınıza canlılık, hacim ve parlaklık kazandırır. Saç dökülmesi içinde oldukça faydalıdır. Saç dökülmesini engeller.
Sinüzit İçin Nane Yağı Nasıl Kullanılır
- Balgam sökücü özelliği vardır. Balgamı anında söker ve bronşları rahatlatır.
- Nane yağını koklarsanız sinüsleriniz açılır. Tahriş olan boğazınızı rahatlatır.
- Solunum yollarını rahatlatır.
Nane Yağının Zayıflatıcı Özelliği Var Mıdır?
- En etkili ve kuvvetli olan yağ yakıcılardan biri de nane yağıdır. Ve evet nane yağı ile zayıflamak mümkündür.
- Bir bardak suya birkaç damla damlatarak içerseniz eğer, sindirim sisteminizi düzenler, toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve yağ yakmaya başlar.
Nane Yağı Zararlı Mıdır?
- Alerji oluşumuna eğilimli bir yağdır.
- Hamileler, yaşlılar ve çocuklar doktor gözetimi altında kullanmalıdır.
- Her şey gibi fazla tüketildiği zaman zararlı olabilir.
- Nane yağı kullanırken dikkatli olunmalıdır.
- Alerji durumunuz yoksa gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
- Esansiyel yağların tümü ciddi derecede alerji ve tahrişe sebep olabilir.
- Kullanmadan önce mutlaka seyreltmelisiniz.
- Nane yağı yaygın bir şekilde ilaç olarak kullanılır.
- Nane yağını cildinize uygulamadan önce bileğinizin iç kısmında küçük bir test yapmanız alerjik reaksiyon gösterip göstermeyeceğini görmek için iyi bir yoldur.
Biz sizler ile gerekli bilgileri paylaştık fakat siz yine de kullanımdan önce mutlaka bir doktora başvurun.