GenelSağlık

Kişniş Tohumu ve Faydaları Nedir?

Kişniş tohumu insan sağlığına en faydalı olan tohumlardan birisidir. Dünyanın birçok mutfağında kullanılan kişniş tohumunum adını sıkça duysak bile sofralarımızda kullanmıyoruz. Bugünkü yazımızda sizlere kişnişin faydalarından bahsediyoruz. Sizler de kişniş tohumunu tanıyın ve evlerinizden eksik etmeyin.

Kişniş Tohumu

Kişniş Tohumu Nedir?

Kişniş tohumu kişniş bitkisinden elde edilir. Kişniş, maydanozgiller familyasına aittir ve halk arasında ‘aş otu’ olarak da bilinir. Bu tohum sineol ve lineloik asitleri içinde barındırır. Kişniş tohumunun bilimsel adı ise Coriandrum sativum olarak adlandırılır. Kişniş tohumu insan sağlığına oldukça faydalı olduğundan dolayı aktarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz.

Kişniş Tohumu Faydaları

Kişniş tohumu ne işe yarar diye merak ediyorsanız, bilinen faydaları için listemize göz atabilirsiniz.

1.Soğuk algınlığı tedavisinde fayda sağlar: C vitamini güzel ve sağlıklı bir cilt için fayda sunan antioksidanların en başında gelir. Kişniş tohumu, içeriğinde C vitamini, folik asit, beta-karoten ve A vitamini gibi yararlı bileşenleri barındırır. Kişniş tohumu günlük önerilen C vitamini miktarının yaklaşık olarak %30’unu içerir. Bu nedenler kişnişin bu zengin içeriği soğuk algınlığının kolayca atlatılmasını sağlıyor.

2.Saç uzamasında etkilidir: Saç dökülmesi birçok farklı sebepten dolayı olabilir. Örneğin; stres, hormonal dengesizlik, saç köklerinin zayıflaması ve beslenme alışkanlığından kaynaklı olabilir. Kişniş tohumunun ise saç dökülmesini önlediği ve saç köklerini canlandırdığı biliniyor.

3.Cilt güzelliğine faydalıdır: Kişniş tohumu antiseptik özelliğe sahip olduğundan dolayı, kızarıklık, iltihaplanma, egzama ve cilt kaşıntısına oldukça iyi geliyor. Bunların yanı sıra ağız ülserini ve yaralarını iyileştirdiği biliniyor.

4.Sindirim sistemini düzenler: Kişniş tohumunun antioksidan özelliği ve içerisindeki diyet lifleri karaciğerin düzgün çalışmasına yardım eder ve bağırsak fonksiyonlarını düzenler. Bazı ülkelerde iştah açıcı olarak da kullanılır.

5.Diyabetle mücadeleye yardımcı olur: Kişniş tohumunun düzenli kullanılması sonucunda kan şekerinin düzenlendiği biliniyor. Kişniş tohumundaki bileşenler kana karıştığı zaman antihiperglisemik etki gösterir.

6.Göz sağlığına faydalıdır: A,C ve E vitamini içeren kişniş yaprağı görme yeteneğine etki eden karotenoid sınıfı antioksidanlar içerir. Ayrıca konjonktivit ve yaşa bağlı dejeneratif görme bozukluğunun iyileşmesine de faydalıdır.

7.Regl Düzenlemesine Faydalıdır: kişnişin içeriğindeki doğal uyarıcılar endokrin bezlerine etki ederek harekete geçmesini sağlayarak hormonal dengeyi sağlar. Böylece regl dönemindeki ağrının azalması ve aşırı kan akışının giderilmesine yardımcı olur. Kişniş tohumunu düzenli olarak tüketmek ise düzensiz regl kanamalarının ortadan kaldırılmasına yardımcıdır.

Kişniş Tohumu

Kişniş Tohumunun Besin Değeri Tablosu

  • Kalori: 298 kcal
  • Yağ: 17,77 g
  • Karbonhidrat: 54,99 g
  • Protein: 12,37 g
  • Demir: 16,32 mg
  • Potasyum: 1267 mg
  • C Vitamini: 21 mg
  • Kalsiyum: 709 mg

Kişniş Tohumu Nasıl Kullanılır

Kişniş her yemeğe uyum sağlayan bir bitkidir. Kişniş yemeklere sıcak ve hafif narenciye aroması katar.

Kişniş tohumu atıştırmalık olarak da kullanılır. Kişniş tohumlarını bir tavaya dökün ve yağsız bir şekilde kokusu çıkana kadar kızartma işlemine devam edin. İsteğinize bağlı olarak zeytinyağı, deniz tuzu ve sarımsak tozu ekleyerek tüketebilirsiniz.

Tavada kızarttığınız tohumları ister bütün olarak isterseniz de ezerek tüm yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Kişnişin en çok lezzet kattığı yemekler ise karnabahar, kuskus, fasulye, patlıcan, mercimek, patates, balık, kuzu eti, bezelye, pirinç ve çorbadır.

Yemeklerinize kişniş tohumu ile farklı baharatlar da kullanmak istiyorsanız en uygun baharatlar; tarçın, kimyon, defne yaprağı, kakule, karanfil, hardal tohumu ve rezene ile birlikte kullanabilirsiniz.

Bunlara ek olarak hamur işlerinizde de kişniş tohumu kullanabilirsiniz.

Kişniş Tohumu

Kişniş Tohumu Zararlı Mı?

Yukarıda sizlerle kişnişin tüm özelliklerini ve faydalarının bilgilerini sıraladık. Şimdi sıra kişnişin zararlarında.

Öncelikle mide problemi yaşıyorsanız kesinlikle kişnişten uzak durmanız gerekiyor. Kişniş tohumu sindirim sistemine her ne kadar iyi gelse de midede gelişen asit nedeniyle ülser, gastrit ve reflü gibi sorunları daha çok artırabilir.

Karaciğer rahatsızlığı yaşayanlar, hamileler ve herhangi bir ciddi rahatsızlığı olanların da uzak durması gerekir.

Kişniş Çayı Tarifi

  • Yarım litre kaynar suyun içerisine 1 yemek kaşığı kişniş ekleyin.
  • Yaklaşık olarak 1 dakika köpürmesine izin verdikten sonra ateşten alın ve demlenmeye bırakın.
  • 4 saat demledikten sonra suyunu süzün.
  • Kişniş çayını gün içerisinde soğuk çay olarak tüketip vücudunuzdaki fazla sudan kurtulmanızı sağlayabilirsiniz.

Unutmayın ki herşeyin fazlası zarardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu