GenelYemek

İftar Sofrası Nasıl Hazırlanır?

İftar Sofrası Nasıl Hazırlanır? Ramazan ayında tüm aileniz ve sevdikleriniz ile aynı sofrayı paylaşmak paha biçilemez bir mutluluktur. Ramazan ayının en heyecan verici tarafı ise şüphesiz iftar sofrası hazırlığıdır. Her ne kadar geçen yıl covid-19 önlemleri nedeni ile iftar sofraları kalabalık olmasa da aileniz için keyifli sofralar kurabilmiştiniz. Ramazan ayı boyunca her gün farklı farklı yemekler ve sofralar kurulacağından dolayı ne pişirsem diye de kararsız kalabilmeniz olasıdır.

Aileniz ve sevdikleriniz için güzel ramazan anıları biriktireceğiniz bir ramazan sofrası hazırlamak istiyorsanız, sizler için hazırladığımız birbirinden keyifli sofra fikirlerine göz atmalısınız. Evde hazırlayacağınız iftar sofrası çeşitlerinin nasıl olacağına dair püf noktaları vardır. Biz sizler için püf noktaları da yazımıza ekledik. Sofranızı nasıl hazırlayacağınızdan, nasıl olması gerektiğine kadar her detaya ulaşmak için yazımızı okumaya devam edin.

İftar Sofrası

Aile İçin Sofra Kurulumu

Akşam ezanı saati yaklaşmadan başlanan hazırlık süreçleri, son dakikaya kadar devam eder. İlk olarak tatlılar hazır edilir ve ardından yemeklerin yapımına başlanır. İftar saatine az bir zaman kaldığında ise sofrada çorba ve salata yerini alır. Böylece çorbalarınızı sıcak ve salatanızı da taze olarak tüketebilirsiniz. Fakat iftar sofrası için bu kadar hazırlık yeterli değildir. İftar sunumu bilgisine sahip olmak ve sofrada yer verilmesi gereken her ürünü tanımak son derece önemlidir.

Sofralarınızda lezzet kadar önem katan bir başka husus ise göze hitap etmesidir. Öncelikle iftar sofrası hazırlarken yaşadığınız tatlı telaş sizi endişeye düşümesin. İlk olarak kaç kişi olacaksanız o kadar servis açmak ile sofra kurulumuna başlayın. Menünüze göre tabaklarınız hazır edilmelidir. Tabakları yerleştirme düzeni ise ilk olarak servis tabağı, yemek tabağı ve üzerine çorba tabağı gelecek şekilde olmalıdır. Çatal, kaşık ve bıçaklar ise servislerin yanına temiz bir peçete üzerine dizilmelidir.

Oruç, su ile açıldığından dolayı bardaklarınızda su hazır edilmelidir. Ayrıca su bardağının yanı sıra sofralarınızda meşrubat bardağı da bulunmalıdır. Sıcak ve soğuk mezeler sofralarınızda herkesin yetişebileceği bir konumda olmalıdır. Açık renk masa örtüsü tercihiniz ise masanızın zarifliğini öne çıkaracaktır. Son olarak tuzluk ve baharatlıkları da herkesin yetişebileceği gibi çeşitli yerlere konumlandırmalısınız.

Sofra düzeni

İftar Sofrası Nasıl Hazırlanır?

Ramazan ayında oruç tutmak insanı manevi açıdan doyuma ulaştırır. Bu sebepledir ki iftar yemekleri son derece özenle hazırlanır. Misafirleriniz ile birlikte yapacağınız iftarlarda masanızın uyumuna ve şıklığına daha çok dikkat etmeniz gerekir.

Masa örtüsü, peçete ve tabakların uyumuna kadar masanız bir bütün olmalıdır. Genel olarak iftar sofralarınızda olması gerekenler; çorba, salata, ana yemek, sıcak ve soğuk mezelerdir. Son olarak ise tatlılar, iftar sofranızı tamamlayacak ve kan şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olacaktır.

İftar aslında iki kısımdan oluşmaktadır. Bunlarda ilki suyun içilmesi ardından hafif yiyecekler ile yemeğe başlamaktır. İkinci aşama ise ana yemeğe geçiş bölümüdür. Osmanlı kültüründe bu aşama çok iyi bilinirken, günümüzde pek farkında olunmasa da benzer şekilde uygulanmaktadır. İftar sorası hazırlamak, geçmişten günümüze kadar gelen kültürel bir mirastır. Ezan okunmadan herkesin iftar sofrasında toplanması da bu mirasın bir parçasıdır.

İftar sofrasında yemekleri yemek için acele edilmemesi gerekir. Bunun sebebi ise uzun süre midenizin boş kalmasıdır. İftar sofralarına sebze yemeklerinin bulunması da uzmanların tavsiyeleri arasındadır. Vücut direncini korunabilmesi için lifli gıdalar ile birlikte kırmızı etin de tüketilmesi oldukça önemlidir.

Sevdikleriniz ile birlikte mutlu ve bir o kadar da güzel anı biriktireceğiniz bir ramazan ayı olsun…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu