Genel

Hıdırellez Nedir, Ne Zaman Kutlanır ve Ritüelleri Nelerdir?

Hıdırellez Nedir, Ne Zaman Kutlanır ve Ritüelleri Nelerdir? Hıdırellez bir diğer adı ile Hıdrellez, Ortadoğu, Orta Asya ve Anadolu’da her yıl kutlanan mevsimlik bir bayramdır. Türkiye de ise belirli bölgelerde kutlanır. Türkiye de Hıdırellez bayramı, 5 mayısı 6 mayısa bağlayan gece kutlanır. Hristiyanlar ise bu günü “Aziz George” günü olarak kutlamaktadır.

Hıdırellez kutlamalarında geçmişten buyana, gül fidanına dilek bağlamak ve ateşten atlamak gibi çeşitli ritüeller de yapılıyor. Eğer Hıdırellez nedir, ne zaman kutlanır ve ritüelleri nelerdir diye merak ediyorsanız, tüm sorularınızın cevabını aşağıdaki yazımızda yanıtlandırabilirsiniz.

Hıdırellez Nedir, Ne Zaman Kutlanır ve Ritüelleri Nelerdir?

Hıdırellez Nedir?

Hıdırellezin kökü islam öncesi Orta Asya, Ortadaoğu ve Anadolu yaz bayramlarına dayanır. Hızır ve İlyas adı kavramları etrafınca dini bir halk bayramıdır. Bu bayram insanlık tarihinin en eski zamanlarından beri kutlanmaktadır. Dini inançlara göre farklı zamanlarda farklı yerlerde kutlansa da Hıdırellez benzeri bayramları çoğu yerde rastlayabilirsiniz.

Hıdırellez bayramının kökeni ile ilgili çeşitli teoriler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları ise Hıdırellezin anadolu ile mezopotamya kültürlerine ait olduğu; bazıları ise islamiyet öncesi türk kültürüne ait olduğu doğrultusundadır. İlk çağlardan itibaren mezopotamya, yunanistan, iran, anadolu ve tüm doğu akdeniz ülkeleri baharın gelişi ile birlikte çeşitli törenler ve ayetler düzenlerler.

Hıdırellez Dilekleri Ne Zaman Gül Ağacına Asılır?

Gül ağacına dilek asılması Hıdırellez akşamı yapılır. Yani 5 mayıs akşamı dileklerinizi dilemelisiniz. Dileklerinizin kabul olması için gül ağaçlarının diplerine şekiller çizilir ve notlar bırakılır. Hıdırellez sabahı ise gül köklerinden notlar alınıp suya bırakılır.

Hıdırellez’de Ateşten Neden Atlanır?

Hıdırellez akşamı en çok yapılan etkinlik ateşten atlamadır. Bunun sebebi ise ateşten atlanıldığı zaman hastalıklardan koruyacağına inanılmasıdır. Hıdırellez’in en yaygın ritüeli de budur.

Hıdırellez’de Ateşten Neden Atlanır?

Hıdırellez Nedir ve Ritüelleri Nelerdir?

  • Hıdırellez günü kapıda nar patlatılır. Nar sert bir şekilde yere atılıp patlatılır. Bu ritüel sayesinde eve bolluk ve bereketin geleceğine inanılır.
  • Hıdırellez’in en yaygın olan geleneği ise ateşin üstünden atlamaktır. Yakılan ateşin üzerinden 3 kez atlanır. İnanışa göre ateşten atlandığı zaman kışın insanın üzerine çöken hareketsizliğin gideceğine inanılmasıdır.
  • Hıdırellez sabahı, gün doğmadan beyaz giysiler giyilir ve yeşil kırlara gidilir. Doğa yürüyüşü yaparak bolluk ve bereket dilenir.
  • Yiyecek kapları, para kesesi, pencereler ve ambarlar açık bırakılır. Bu sayede eve bolluk ve bereket davet edilir.
  • Yaygın olan bir diğer gelenek ise gül ağacının altına, yazılı dilek bırakmaktır. Gül ağacının altına bırakılan dilekler ertesi gün alınıp suya bırakılır. Bu sayede dileklerin gerçekleşeceğine inanılır.
  • Hıdırellez de bir evde yaşayan herkes için toprağa fasulye ve nohut ekilir. Bu ritüelin ise aileyi kötülüklerden koruyacağı düşünülür.
  • Hıdırellez akşamı evlerin önüne ısırgan otu asılır. Bu geleneğin amacı ise hayvanların bol süt vermesidir. Bunun yanı sıra ısırgan otu asılan evlere yapılan büyünün tutmayacağına inanılır.

Bunların yanı sıra Hıdırellez günü yapılmaması gerektiğine inanılın şeyler de vardır. Bunlardan bazıları ise genç kızlara iş yaptırılmaz, ev temizliği yapılmaz, çamaşır yıkanmaz gibi ve benzeri çeşitli inanışlar da vardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu