Genel

Havayı Temizleyen Bitkiler Hangileridir?

Havayı Temizleyen Bitkiler Hangileridir? Günümüzde yeşil alanların azalması ile birlikte temiz hava almak için dışarıya çıkmak yarardan çok zarar getiriyor. Artan karbondioksit ve kirlilik seviyeleri hava kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Bu sebeplerden dolayı artık herkes bulunduğu ortamın hava kalitesini artırmaya odaklanıyor.

Son zamanlarda hava temizleme cihazları ev ve ofis ortamlarında oldukça popüler bir hale geldi. Fakat havayı temizleyen salon bitkileri de bulunur. Havayı temizleyen bitkiler ve bu bitkilerin bakımı ile ilgili tüm püf noktaları not ettik ve bu yazımızda hepsini derleyip topladık.

Havayı Bitkiler Nasıl Temizler?

İç mekan bitkileri stres seviyesini önemli derecede azaltırken aynı zamanda da depresyon ve anksiyete bozukluğuna karşı da olumlu etkiler gösterir. Ayrıca bitkiler havadaki toksinleri temizler, sıcaklık, nem ve karbondioksit dengelerini dengeler.

Havayı temizleyen bitkiler bu fonksiyonları şu şekilde gerçekleştirir; bitki yaprakları karbondioksit ve ışığı emer ve fotosentez yolu ile enerjiye dönüştürür. Bu sırada havadaki uçucu organik bileşikleri de emer. Bu şekilde, bitkilerde ne kadar çok yaprak bulunursa havayı temizleme kapasitesi de bir o kadar yüksek olur.

Havayı Temizleyen Salon Bitkileri

1-Aloe Vera

Aloe vera bitkisin tıbbı faydaları araştırmalar doğrultusunda kanıtlanmıştır. Özellikle cilt problemleri için yatıştırıcı etkisiyle bilinir. Aynı zamanda temiz bir hava için çeşitli faydalar sunar. Formaldehit, benzen ve karbonmonoksiti temizler ve geceleri oksijen üretimini sağlar. Bu bitki havadaki tozları da temizler. Ayrıca aloe vera hem havayı temizler hem de uyku getirir.

Aloe vera bitkisi bakımı

Aloe vera bitkisinin bakımı oldukça kolaydır. Aloe veranın torağı kurumadan kesinlikle su vermekten kaçınmalısınız. Ayrıca bu bitki yoğun güneş ışığını dolaylı yoldan alan ortamalar da yetiştirilmesi gerekir.

2-Barış Çiçeği

Barış çiçeği, beyaz çiçekleri ve yumuşak kokusuyla bulunduğu ortamı dingin ve bir o kadar da ferah bir ortama çevirir. Ayrıca havadaki benzeni temizler.

Barış çiçeği bakımı

Barış çiçeği, yelken çiçeği olarak da bilinir ve sıcak ortamları sever. Filtrelenmiş ve parlak bir ışığa ihtiyaç duyan bu bitki yaz özellikle yaz aylarında sık sık sulanması gerekir. Barış çiçeği bitkisinin kış ayındaki bakımını ise toprağın kurumasına izin vermeden sulamalısınız.

3-Kılıç Eğrelti Otu

Bu bitki tolüen, benzen, ksilen ve formaldehit gibi hava kirleticileri ortadan kaldırır. İç mekandaki zararlı bileşenleri ortadan kaldırır ve ideal nem değerlerini korur. Özellikle yatak odasında yetiştirilmek için oldukça ideal bir seçimdir.

Kılıç eğrelti otu bakımı

Kılıç eğrelti otunun güneş ışığını dolaylı yoldan aldığı bir ortamda yetiştirilmesi gerekir. Sularken toprağının hafif nemli oluşuna dikkat etmelisiniz. Aşırı sıcaklardan hoşlanmayan bu bitki ideal koşullar sağlandığı takdirde 90 santimetreye kadar büyüyebilir.

4-Duvar Sarmaşığı

Duvar sarmaşığı formaldehit, ksilen, tolien ve benzen gibi toksinleri ortadan kaldırır. Ayrıca havadaki fazla nem ve küfü emer.

Duvar sarmaşığı Bakımı

Duvar sarmaşıkları soğuk ortamları sever fakat büyümesi için dolaylı yoldan güneş ışığı görmesi gerekir. Çok hızlı büyüdüğü için istilacı türler arasında yer alır. Bu yüzden yaprak ve dallarını sürekli budamanız gerekir. Duvar sarmaşığının yapraklarında bulunan toksinler evcil hayvanlar için ve çocuklar için tehlike oluşturur.

5-Gerbera Çiçeği

Gerbera papatyası olarak da bilinen bu bitki bulunduğu ortamdaki mikroorganizmaları 24 saat içinde temizler. Yapılan araştırmalara göre havadaki benzenin %67’sini, trikloroetilenin %35’ini ve formaldehitin yarısını yok eder.

Gerbera çiçeği bakımı

Gerbera çiçeği parlak ışığı sever, fakat doğrudan güneş ışığına maruz bırakmak yapraklarını yakabilir. Toprağı kuruduğu zaman düzenli olarak sulanması gerekir.

6-Salon Palmiyesi

Salon palmiyeleri uzun, parlak ve yeşil yaprakları ile ev ve ofis ortamlarındaki havayı temizler. Özellikle trikloretilen ve benzen gibi havadaki zararlı maddeleri temizler.

Salon palmiyesi bakımı

Salon palmiyeleri evcil hayvanlar için oldukça güvenlidir ve her ortamda yetiştirebilirler. Salon palmiyesini haftada bir sulamak yeterlidir.

7-Kauçuk Ağacı

Kauçuk ağacı, sentetik malzemeler henüz icat edilmeden önce kauçuk yapmak için kullanılan bu bitki aynı zamanda havayı temizleyen bitkiler arasında yerini alır. Havada bulunan formaldehiti giderir ve oksijen salınımının artmasına yardımcı olur. Küf ve bakteri olan ortamlara kauçuk ağacı yetiştirirseniz daha temiz bir ortam yaratırsınız.

Kauçuk ağacı bakımı

Kauçuk ağacının bakımı oldukça kolaydır. Fakat kolay olmasına rağmen bakımı ile ilgili püf noktalar vardır. Orta ışıkta büyüyen bu bitkinin haftada bir sulanması yeterlidir. Bu bitki soğuk ortamları sevmez bu yüzden 15 derecenin altındaki sıcaklıklardan uzak tutunuz.

8-Dragon Ağacı

İç mekanlarda dekor olarak kullanılan bu bitki havadaki trikloroetilen, formaldehit, benzen, ksilen ve karbondioksiti temizler ve bulunduğunuz ortamı daha sağlıklı hale getirir.

Dragon ağacı bakımı

Dragon bitkisi çok fazla sulanırsa köklerinde çürüme meydana gelir. Bu yüzden dragon ağacını sulamadan önce toprağının kuru olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca bu bitki dolaylı ve parlak gün ışığını sever.

Havayı Temizleyen Bitkiler Neden Gereklidir?

Evimizin güvenli olduğunu düşünürüz fakat evdeki eşyalar kimi zaman içerideki havayı dışarıdakinden daha tehlikeli hale getirebilir.

En çok bilinen hava kirleticiler şu şekildedir;

  • Toluen: Boya, cila, yapıştırıcı ve oje gibi ürünlerden bulunur. Bu maddeye gerektiğinden fazla maruz kalınması durumunda koordinasyon kaybı, uykusuzluk ve baş dönmesi meydana gelebilir.
  • Ksilen: Boğaz, burun ve gözde tahrişe neden olan bu madde ağaç ve petrol işleme endüstrilerinde yaygın olarak kullanılır. Bu sebepten dolayı farkında olmasanız bile bu maddeyi gün içerisinde soluyor olabilirsiniz.
  • Formaldehit: Bu madde genellikle temizlik malzemelerinde bulunur. Temizlik malzemelerinin deri ile teması ve tütün dumanının solunması ile bulaşır.
  • Trikloroetilen: Halı temizleme, boya sökücü ve leke çıkarıcı deterjanlarında bulunur. Bu madde bulanık görme, zihin karışıklığı ve merkezi sinir sistemi bozukluğuna etki edebilir.
  • Benzen: Ham petrolde bulunan bu madde sentetik kumaşlarda, yapıştırıcılarda, plastik ürünlerinde ve temizlik maddelerde de bol miktarda bulunur. Benzen maddesine uzun süre maruz kalmak ciddi hastalıklara sebep olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu