GenelGüzellik

Cilt Yağlanması nedir? Ciltleri Yağlı Olanlar Ciltlerini Nasıl Temizlemeli ve bakım yapmalı?

Cilt yağlanması stres, hormon ve değişik sağlık sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkar. Cilt tipi buluğ çağında, hamilelik ve menopoz dönemlerinde veya ara mevsimlerde değişiklik gösterebilir. Sonbahar mevsiminde özellikle yağlanma artar. Bu söylediğim dönemlerin dışında eğer herhangi bir değişiklik ile karşılaşacak olursanız. İlk önce kullandığınız cilt bakım ürünlerine daha sonra ise hormonal dengelere bakmak gerekir.

Cilt sebum adı taşıyan bir yağ tabakası ile kaplıdır. Sebum oranı normal miktarda ise tamamen cildimize yararlıdır. Çünkü yeterli miktarda sebum cildin nemini artırıp, pürüzsüz bir görünüm sağlar ve kırışıklığı önler. Sebum oranı yüksek miktarda ise, ölü cilt tabakası ile bileşip, gözenekleri genişletip, akneleri ve siyah noktaların oluşmasını sağlar.

 Yağlı ciltlere bakım yaparken yapılan en büyük hata cildi nemsiz bırakmaktır.

Cilt Yağlanması Neden Olur?

Cilt yağlanması, cildin yağlı olması genellikle kalıtımsal bir olaydır. Bunun yanı sıra cilt temizliğinin düzenli olarak yapılmaması, aşırı stres, metabolizma bozulması, yanlış kozmetik ve bakım ürünleri, sağlıksız beslenme ve hormonal sorunlar cildin olduğundan fazla yağlanmasına neden olabilir. Uykusuzluk ve stres de yağlanmayı geçici olarak artıran etkenlerdendir.

Yağlı Cildin Özellikleri

Sebum oranı fazla olan ciltlerde burun bölgesinde siyah nokta oluşumu fazladır.

Akne oluşumuna eğilimlidir.

Gözenekler daima belirgindir ve cilt sürekli kaygan bir haldedir.

Cildin Yağ Dengesi Nasıldır

Yağlı çitteki yağ bezelerinin sayısı normal cilttekiyle aynıdır hiçbir farklılık yoktur. Fakat yağlı ciltte yağ üretimi ve salgısı fazladır. Yağlı cilt yaşam boyunca farklı sorunlara yol açar.

Gençlerde siyah nokta ve sivilce oluşumu.

30-50 yaş ön planda gözeneklerin genişlemesi olur. Ara sıra sivilcelenme de olabilir.

50 yaşın üzerine gelindiğinde ise cildin kalınlaşması, matlaşması, gözeneklerin çok daha büyümesi ve sarkması sorunu ortaya çıkar.

Cilt Yağlanması

Cilt Yağlanmasına Karşı Hangi Önlemler Alınabilir

Cilt bazı dönemlerde sık sık yağlanır. Bu yüzden sabahları yüzümüzü soğuk su ile yıkamalıyız. Bu yöntem sayesinde cildimizde bulunan ölü deriler de giderilir.

Gün içerisinde mutlaka 2.5-3LT su içmeye özen gösterin.

Cilt temizlemeye yardımcı olmak için PH değeri düşük olan ürünler kullanmalıyız.

Son olarak cildin temizlemesini tamamlamak için tonıik kullanın.

Cilt Yağlanması Yağlı Ciltlerin Temizliği Ve Bakımı

Cilt yağlanması olan veya yağlanmaya eğilimi olan ciltler için düzenli peeling ve günlük temizlik oldukça önemlidir. Çünkü hava ve çevre kirliliği, yağ ve makyaj artıkları zaten geniş olan gözeneklerin üzerini örter ve siyah noktaları oluşturur. Eğer siyah noktalar temizlenmezse sivilceler oluşur.

Günde 2 veya 3 kez cildinizi temizleyin.

Cildi temizlerken önce temizleme jeli ardından ise tonik kullanın.

Cildiniz aşırı parlıyorsa, salisilik asit içerikli tonikle temizleyin.

Gün içerisinde dışardaysanız akşam evinize gider gitmez cildinizi temizleyin.

Yüzünüzdeki sebuma yapışan egzoz, sigara dumanları ve diğer kirler ile yatana kadar beklemeyin.

Yağlı olan ciltler için en uygun temizleyici: jel kıvamında olanlardır. Jeller ciltten kolayca akar. Sabun kullanıldığı zaman siyah noktaların artma olasılığı da çoğalır. Sabunların cildi kurutması da söz konusu olabilir.

Cildiniz Ne Kadar Temiz

A vitamini Ve AHA’lar

AHA ile yapılan peeling cildin yağ dengesini düzenler. Geceleri A vitamini veya AHA içeren kremler kullanabilirsiniz. Cildinizin yağlılık derecesine göre, gün aşırı veya her gün uygulayabilirsiniz. Cildinizi çok hafif soyan bu kremleri kullandığınız zaman ekstra olarak nemlendirici kullanmanıza da gerek kalmaz.

Peeling

Mikrodermabrazyon hafif bir peeling yöntemidir. Belli bir basınç ile son derece ince alüminyum hidroksit kristalleri püskürtülerek işlem gerçekleştirilir. Cilde çarpan kristaller, cilt yüzeyini hafifçe aşındırırken, alt deriyi uyarırlar. Hafif aşınma, ölü derinin soyulmasını ve taze bir deri oluşmasını sağlar. Uygulandıkça cilt canlanır, nem dengesi düzelir ve genişleyen gözenekler sıkışır.

Yağlı Cildi Kurutmama

Yağlı ciltlere bakım yaparken yapılan en büyük hata onları nemsiz bırakmaktır. Bakım yaparken cildin su ve nem ihtiyacını karşılayacak bakım yapılmalıdır. Kurutucu bakımlardan kaçınılmalıdır. Fakat ölçülü bir şekilde nemlendirmek de önemlidir. Bu amaçla hazırladığımız bu değişik ürünleri kullanabilirsiniz;

Yağ oranı %10-15 i geçmeyen hafif nemlendiriciler: Bunların içeriğinde silikon bulunur.

Tamamen yağsız nemlendiriciler: Bu ürünlerde nem çekici ve koruyucu maddeler bulunur.

Ciltteki yağ oranını dengeleyen ürünler: Bunların içinde pudra, kil, mikro süngerler veya polimerler gibi maddeler bulunur. Cildi kurutmadan, üzerindeki fazla yağı emerler. Yüzünüzü yıkandıktan sonra hemen nemlendirici sürmeyin. 10-15 dakika kadar cildin kendine gelmesini bekleyin.

Yağlı Cildi Olanlar Ciltlerini Nasıl Temizlemeli

Doğal maden sodası: İçeriğindeki mineraller sayesinde cilt için yararlı ve besşeyicidir.

Kil maskesi: Kil cildinizdeki fazla yağı alıp cildinizi kurutmayan müthiş bir maddedir.

Yoğurt maskesi: 1 çay kaşığı yağsız sade yoğurdu, arpa unu ile karıştırırsanız, yağlı cildi sakinleştirecek bir maske hazırlayabilirsiniz.

Sirke toniği: 1 kaşık elma sirkesi ile 8 kaşık kaynak suyunu karıştırıp, yağlı ciltler için güzel bir tonik elde edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu