GenelYemek

Bakliyatlar Nasıl Saklanır? Bakliyatlar Nasıl Erken Bozulur

Bakliyatlar nasıl saklanır? Bakliyatlar uygun saklama koşulları uygulanırsa eğer hem daha uzun ömürlü olur hem de tazeliğini korur. Kapaklı cam kavanozlarda hava almayacak şekilde saklamak ürünün daha sağlıklı kalmasını da sağlar. Aşağıdaki yazımızda bakliyat, baharat gibi gıdaların en ideal saklama yöntemlerini bulabilirsiniz.

Bakliyatlar Nasıl Saklanır?

Bakliyatlar Nasıl Bozulur

Bakliyatlar dayanıklı olmalarına rağmen saklama koşulları uygun olmadığı takdirde bozulabilirler ve bozulmaları için birçok farklı faktör vardır;

  • Gıdaların tümünde olduğu gibi bakliyatlar da ışığa, neme, oksijen ve ısıya karşı yüksek hassasiyeti vardır.
  • Oksijen özellikle fasulyenin bozulmasına ve sertleşmesine neden olur. Fakat nem oranı yüksek olan bir yerde bekletildiğinde ise küflenir.
  • Saklama koşulları uygun olan yerde bakliyatlar uzun yıllarca besin değerini korur ve sağlıklı bir şekilde tüketimi yapılabilir. Ayrıca oksijen ve ışığa maruz kaldığı takdirde içeriğindeki vitaminde bozulma gerçekleşir.
  • Bakliyatın bozulduğunu anlamak çok kolaydır. Küf, renk değişikliği ve kötü koku gibi belirtilere dikkat etmeniz yeterlidir.

Bakliyatlar Nasıl Saklanır

1.Geçirmeyen Cam Kavanozlar;

Marketten bakliyat alıp eve geldiğinizde uzun ömürlü olması için yapmanız gereken ilk işlem bulunduğu plastik poşetten çıkartıp cam bir kavanozun içine koymak olmalıdır. Çünkü paketli olduğu ambalajların içinde nem ve böcek kolayca erişebiliyor.

Kuru fasulye, buğday unu ve pirinç gibi gıdaları büyük kavanozlarda saklamanız daha faydalı olacaktır. Bu şekilde güve oluşumunu engellemiş olacaksınız. Bunu yaparken bakliyatı kavanoza aldığınız tarihi de üzerine belirtebilirsiniz. Bu sayede gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.

Kuru bakliyatları cam bir kavanoza boşalttıktan sonra içlerine defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Çünkü defne yaprağının kokusu güvelerin sevmediği bir koku olduğu için kurtlanma olayı da ortadan kalkacaktır. Bakliyatlar kuru, serin ve karanlık bir yerde cam kavanozların içerisinde saklandığında ömürleri 3 yıla kadar çıkabiliyor.

Kuru bakliyatları satın aldığınız zaman bile içerisinde kurt, güve ve bit yumurtası olabilir. Bu yüzden kavanozlara doldurmadan önce bakliyatlarınızı derin dondurucuda dondurmanız yumurtaların yok olmasını sağlayacaktır. Sonrasında kavanozlara doldurabilirsiniz.

2.Derin Dondurucu;

Bakliyatları dondurmak en yaygın yöntemler arasındadır. Bakliyatlarını ısı, ışık ve böceklerden korumak için ve raf ömrünü sağlamak adına dondurucunuzda saklayabilirsiniz. Gıdalarınızı kilitli buzdolabı poşetine yerleştirerek dondurucuya koymanız yeterlidir.

3.Vakumlu Gıda Poşeti;

Vakumlu poşetler gıdalarınızın raf ömrünü uzatmak için kullanılır. Vakumlu poşetin içinde çok az hava kaldığı için bakliyatlarınızı uzun yıllar boyunca tüketmenizde hiçbir sorun yaşanmaz.

Bakliyatlar Nasıl Saklanır?

Vakumlu poşette bakliyat nasıl saklanır;

  • Bakliyatları ilk önce dondurup daha sonrasında poşete yerleştirmenizde fayda var. Bu sayede oluşabilecek olan böcek yumurtalarından kurtulmuş olursunuz.
  • Poşetin içerisindeki nem ve havayı yok etmek isterseniz oksijen emici ekleyebilirsiniz. Oksijen emicilerin herhangi bir kokusu da yoktur. Oksijen emici bakliyatlarınıza zarar vermez hatta küf ve bakteri oluşumunu önler.
  • Poşetlerin üzerine tarih ekleyebilirsiniz bu sayede tarih sırasına göre tüketebilirsiniz.
  • En önemlisi ise gıdalarınızı mutlaka serin ve karanlık yerde saklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu