Kadınlar Günü Tarihçesi? Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?
Kadınlar Günü Tarihçesi? Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı? Kadınlar Günü veya bir başka adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Kadın hakları bildiğiniz gibi dünyanın dört bir tarafında büyük kutlamalarla gündeme geliyor. Peki ama dünya kadınlar günü nasıl orta çıktı? Dünya kadınlar günü kutlama mı oksa bir protesto mu… Hadi yazımıza hep birlikte bir göz atalım…
Kadınlar Günü Nedir?
Kadınlar günü, tüm dünyada her yıl 8 martta kutlanan ve birleşmiş milletler tarafından tanımlanmış bir gündür. Temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine ve ek olarak ekonomik başarılarının kutlanmasına ayrılır. 8 Mart tarihi kadın hakları hareketinde odak noktasıdır. 28 Şubat 1908 tarihinde Amerika Sosyalist Partisi kadın hakları yararına bir konferans düzenlemiştir. Toplanan bu konferans her yıl kadınlar günü düzenlenmesini önerdi.
Rusya da 1917 de kadınlar oy hakkı kazandıktan sonra 8 Mart ulusal bayram oldu. Feminist kesim tarafından benimsenene dek ağırlıklı olarak komünist ve sosyalist kesimler tarafından kutlandı. Birleşmiş Milletler ise 1975 yılından itibaren kutlamaya başlamıştır.
Günümüzde kadınlar günü kutlamaları ise bazı ülkelerde görmezden gelinir, bazıları resmi tatildir. Bazı ülkeler ise protesto günüdür ve bazıları ise kadınlığı kutlar.
Kadınlar Günü Tarihçesi
ABD’nin New York kentinde 8 Mart 1857 tarihinde 40.000 işçi daha iyi çalışma koşulları istemeleri nedeni ile greve başlar. Fakat polisler işçilere saldırdı ve işçileri fabrikaya kilitledi. Ardından içeride yangın çıktı ve işçiler fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamadı. Bu yangında toplam 127 kadın işçi öldü. Kadın işçilerin cenaze törenine yaklaşık olarak 10.000 kişi katıldı.
Kopenhag da 26-27 Ağustos 1910 tarihinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi Önderlerinden biri olan Clara Zetkin, 8 Mart 1857 de tekstil fabrikasında çıkan yangında hayatını kaybeden kadınlar için 8 Mart tarihini dünya kadınlar günü olarak anılmasını önerdi ve Clara Zetkin’in bu önerisi oy birliği ile kabul edilmiştir.
1921 yılında Moskova da gerçekleştirilen 3. Kadınlar konferansında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak saptandı. Adı ise Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak belirlendi. Çünkü ilk yıllar da belirli bir tarih belirlenmemişti ve ilkbaharda anılıyordu. Bazı ülkelerde birinci ve ikinci dünya savaşları sırasında yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonlarına doğru ABD’ de anılmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme gelmiştir. BM genel kurulu,16 Mart 1977 Tarihinde “Dünya Kadınlar Gününün” 8 Mart’ta Anılmasına onay vermiştir. BM sitesinde günün tarihine ilişkin yazan bölümde, Dünya Kadınlar Günü kutlamalarının New York’ta ölen kadın işçilerin anısına yapıldığı belirtilmemiştir.
Türkiye de ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlamıştır. İleriki yıllarda ise daha da yaygınlaşmıştır ve kapalı mekanlardan dışarılara taşınmıştır. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra ise 4 yıl hiçbir kutlama yapılmamıştır. 1984’ten itibaren ise her yıl 8 Mart tarihinde kutlanmaya devam etmiştir.