Anne-ÇocukGenelSağlık

Bebeklerde Labial Füzyon (vajina yapışıklığı) nedir? Labial füzyon belirtileri ve tedavisi

Bebeklerde Labial Füzyon kız bebeklerde ilk 6 aydan sonra başlar ve ergenlik dönemindeki genç kızlarda da görülebilir. Bu birçok kişiye kaygı vermektedir. Peki labial füzyon bebeklerde ne zaman geçer. Belirtileri ve tedavisi nedir?

Bebeklerde ve küçük kız çocuklarının cinsel organında ‘küçük dudak’ olarak bilinen ve her iki yanında yapıların birbirine yapışık olması hatta idrar çıkış deliğini ince bir doku ile kapanmasına tıp dilinde labial füzyon denir. İlk 6 ay içinde oluşan bu yapışma zaman geçtikçe bölgede kurluğa ve tahrişe sebebiyet verir. Nadiren de olsa ergenlik dönemindeki genç kızlarda da görülebilir. Genç kızlarda dudak yapışıklığı ağrı yada sızı yapmadığı için kolay kolay kendini belli etmez. Kız bebeklerde ve ergenlik dönemindeki genç kızlarda görülebilen vajinal yapışıklık ile ilgili tüm merak ettiğiniz bilgileri size sunuyoruz.

Bebeklerde Labial Füzyon

Bebeklerde Labial füzyon nedenleri Nelerdir

Genital temizleme amacı ile yapılan aşırı sürtünme hareketi, östrojen yetersizliği, mantar enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu ve ıslak mendil kullanımı başlıca etkenler genital dudak yapışıklığına zemin hazırlayabilir.

Labial Füzyon Tedavisi

Labial füzyon tedavisi %90 oranında 6 ay içerisinde hiçbir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden geçebilir. Geriye kalan %10 oranındaki bebeklerde ise 4-5 yaşına kadar hiçbir müdahale gerektirmeden kendiliğinden geçebilir. Fakat %1 oranında hastalarda ise ergenliğe kadar sürebilir.

Vajinal yapışıklığı ileri derecede değilse östrojen içerikli kremler kullanılabilir. Çoğu hastada 3 hafta içerisinde bu yapışıklıklar açılmaya başlar.

İleri derece olan labial füzyon yapışıklıkları ise anestezi altında açılır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu