GenelSağlıkYemek

Glüten Nedir? Glütensiz Beslenme Nedir? Glütensiz Beslenme Diyeti Nedir?

Glütensiz beslenme, çölyak hastalığının tedavisinde doktorlar tarafından önerilir. Ayrıca son zamanların en popüler beslenme türüdür. Başak bir deyiş ile de sağlıklı beslenme çeşitlerinden biridir diyebiliriz. Fakat glütensiz beslenmede dikkat etmeniz ve uzak durmanız gereken besinler mevcuttur. Glütensiz beslenme ile ilgili dikkat etmeniz ve bilmeniz gerekenleri aşağıdaki makalemizde sizler ile paylaşıyoruz… 

Glütensiz Beslenme

Glüten Nedir?

Glütensiz beslenme, çölyak hastalığının tedavisinde önerilir demiştik. Çölyak hastalığı, ince bağırsağın glüten adındaki proteine karşı dayanıklılık gösteren ve kronikleşen bir alerji durumundan meydana gelen bir hastalıktır. Bu hastalığın yanı sıra yaşadığımız ortam ve koşullara göre de beslenme alışkanlıklarımız değişmektedir. Bütün besinlerdeki tüketim alışkanlıklarımız zaman zaman farklılık göstersede tahıl grubunda olan gıdalar yerini her zaman korumaktadır.

Glüten, tahılların içinde bulunan proteinlere verilen isim olarak da adlandırılabilir. Tahıllardaki proteinler iki gruba ayrılır bunlar prolaminler ve polimerik glütenlerdir. Tahıl grubunun en önemli üyesi olan buğday proteinlerinin %80 oranını glüten proteinlerinden oluşturmaktadır. Yapılan araştırmaların sonucunda çölyak hastalarında gliadinin toksit; polimerik glütenlerin ise daha az olduğu tespit edilmiştir. Glütenin besinlerin yapısında da önemli bir rolü vardır.

En fazla etkisi ile ekmeğin üzerindedir. Ekmeğin yapısı ve hamurun özelliğinden de sorumludur. Ekmeğin kabarma evresinden sorumludur, eğer bu yapı yoksa ekmek mayalanmaz ve yapı oluşmaz. Glüten, hava ve maya tarafından oluşturulan karbondioksit gazını içinde tutmasını sağlar ve bu sayede ekmek kabarır ve gözenekli yapısını da oluşturur.

Glütensiz Beslenme Nedir?

Bağırsak hassasiyeti olan kişilerin besinlerden faydalanmak için başvurduğu beslenme şeklidir. Bu hastalık bitene kadar ve semptomlar tekrarlanmayana kadar glütensiz diyet programı uygulamalıdırlar. Glüten, bağırsak ve mide kanalı yolu ile sindirimi oldukça kolay olan bir protein türüdür. Fakat glüten bazı insanlarda hassaslığa neden olabilir ve kolay sindirilemeyebilir. Şişkinlik, gaz şikayeti, hazımsızlık ve baş ağrısı gibi sorunlar baş gösterebilir. Glütenin sindirilmemesi ise çölyak hastalığı olarak adlandırılmaktadır.

Glütensiz Beslenme ve Faydaları Nelerdir?

Glütenin başlıca işaretlerinden biri de beslenme sonrası kişide oluşan şişkinlik, hazımsızlık, kusma ve bulantı halidir. Glüteni hayatınızdan çıkartarak bu sorunları önleyebilirsiniz.

Bugüne kadar yapılan araştırmaların tümünden elde edilen bilgilere göre, glütensiz beslenme biçiminde otizmli çocuklarda bu semptomların azaldığı gözlemlenmiştir.

Glütenin sebep olduğu çölyak hastalığının en yaygın belirtisi ise bağırsaklardaki emilim güçlüğüdür. Çölyak hastası olan kişilerin demir düşüklüğü vardır ve anemiye sebep olabilir.

Glütensiz Beslenme

Glütensiz Beslenme Nasıl Olur

Glütensiz beslenme planında kesinlikle çavdar, buğday ve arpa içeren besinler kesinlikle yer almaz. Kuru Baklagiller, yağlı tohumlar, kuru ve taze meyveler, sebzeler, et, süt ve yumurta gibi besinler tüketilebilir.

Glüten İçermeyen Gıdalar

Barbunya, nohut, mercimek, kuru fasulye, soya fasulyesi gibi bakliyatlar.

Taze sebze ve meyveler.

Badem, ceviz ve fındık gibi işlenmeyen kuruyemişler.

Ayran, yoğurt, peynir, kefir, süt ve az yağlı süte ve süt ürünleri.

Esmer, beyaz ve toz şeker.

Patates ve mısır nişastası.

Sıvı ve katı yağlar.

Kırmızı et, hindi eti, yumurta, tavuk, balık ve deniz ürünleri.

Karabuğday, mısır, kinoa, patates, pirinç, keten ve chia tohumu.

Glüten İçeren Gıdalar

Kahvaltılık gevrekler, müsli, baharatlı gıdalar ve krakerler.

Hazır çorbalar ve bulyon.

Kepekli un, galeta unu, tam buğday unu.

Vitamin ve mineral deposu unlar.

Buğday, çavdar, arpa ve yulaf.

Pastanelerdeki hamur işleri.

Malt içeren içecekler.

Noodle, makarna, irmik ve şehriye.

Glütensiz Beslenmenin Faydaları

Kan şekerini dengeler,

Kilo veriminde destek sağlar,

Ödem atıcıdır,

Dikkat dağınıklığını an az seviyeye indirir,

Kansızlığı önler,

Tiroitlere iyi gelir,

Tırnaklara iyi gelir,

Saç sağlığına iyi gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu