DiyetGenelSağlıkYemek

Yulaf Ezmesi Nedir? Yulaf Ezmesi Nasıl Saklanır…

Yulaf ezmesi, yulaf en sağlıklı tahılların başında bulunur. Glütensizdir ve dengeli bir besin bileşimine iyelik eder. Besin değeri çok yüksektir buna bağlı olarak bebek mamalarında, probiyotik içecekler, ekmek, bisküvi gibi besinlerde gün geçtikçe kullanım oranı artmaktadır.

Genellikle kahvaltıda tüketim oranı çok fazladır. Yulaf sağlığımız için oldukça faydalı bir besindir. Öncelikle kalp sağlığını korur, sindirim sitemini ve şeker ile kolesterol oranını dengeler. Ayrıca kilo vermeye yardımcıdır ve cildi de iyi gelir.

Yulaf Ezmesi

Yulaf Ezmesi Nedir?

Yulaf vücut için gerekli olan tüm vitaminleri içerisinde barındırır. Ayrıca sağlık için çokça faydalı olan çözünür bir lif içerir. Oldukça iyi karbonhidrat ve lif kaynağı olmasının yanı sıra protein ve yağ bakımı açısından da oldukça zengindir.

Taneleri büyük olduğu için pişmesi az da olsa zordur. Bu nedenle genellikle öğütülmüş olarak tercih edilir. Saf yulaf kesinlikle glüten içermez. Fakat yetiştirildiği alanda buğday ile karışabilir. Glüten tüketmemesi gereken bireyler için glütensiz yulaflar bulunmaktadır.

Yulaf Ezmesi Besin Değeri Nedir?

100 gr yulaf ezmesinin ortalama olarak besin değerleri şu şekildedir;

  • Lif 13 gr
  • Doymuş yağ 1,8 gr
  • Trans yağ 0 gr
  • Protein 14 gr
  • Şeker 1,3 gr
  • Yağ 7,5
  • Karbonhidrat 53 gr

100 gr yulaf ezmesinde bulunan mineral ve vitaminler aşağıdaki gibidir;

  • Potasyum 340 mg
  • Fosfor 352 mg
  • Vitamin B1 0,49 mg
  • Demir 4,4 mg
  • Magnezyum 120 mg
  • Çinko 3,8 mg

Ayrıca protein ve vitamin bakımından oldukça zengin olan yulaf ezmesi 100gr 360 kaloridir. Bir porsiyonda 40gr yani yaklaşık 4 yemek kaşığı tüketilmesi gerekir. Bu da yaklaşık olarak 145 kaloriye eşittir. Bunların yanı sıra hiçbir besin size tek başına kilo aldırıp verdirmez.

Yulaf ezmesi de bu konuda tek başına olarak mucize beklemenizi gerektirmemesi gerekir. İhtiyacınız oluğu kadar günlük kalori alımınızı yapıp, yulafı diğer besinler ile birlikte harmanlayarak tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Yulaf Ezmesi

Yulaf Ezmesinin Faydaları Nelerdir?

1.Protein; Yulaf ezmesi lif ve karbonhidrat bakımından zengin bir kaynaktır. Bunun yanı sıra yüksek miktarda protein içerir.

2.Enerji Artırımı Sağlar; Bildiğiniz gibi karbonhidrat vücudun en temel enerji kaynağıdır. Yulaf ise karbonhidrat bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle sabah kahvaltılarında yulaf ezmesi tüketildiğinde kan şekerini de düzenlemeye yardımı olur ve yüksek enerji sağlar.

3.Kalp Sağlığına Etki Eder; Tüm dünyada görülen en tehlikeli hastalıklardan biri olan kalp sağlığının en önemli sebeplerinden biri de LDL değerinin yüksek olmasıdır. Yulaf içeriğindeki beta-glukan sayesinde LDL seviyesini düşürür. Yulaftaki oksidanlar sayesinde kalp krizi ve felç riskini engellemeye yardımcı olur.

4.Tokluk Hissi Verir; Yulaf ezmesi tokluk hissinin üretimini artırıp, midenin geç boşalmasını sağlar. Bu sayede kendinizi daha tok hissedersiniz.

5.Yüksek Lif; Yulaf ezmesi 2 şekilde lif içerir biri çözülebilen lif kaynağı diğeri çözünemeyen lif kaynağıdır. Yulaftaki çözünür lifler beta-glukan olarak adlandırılır ve kolesterolü düşürmeye ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Çözünemeyen lifler ise bağırsaktaki lifleri besler, bağırsakları harekete geçirir ve kabızlığı azaltır.

6.Cilt Bakımı; Ferulik asit antioksidan türlerinden biridir ve yulafta bol miktarda bulunur. Bu sebeple yulaf ezmesi dolaylı yoldan bile olsa cilt bakımı için önemli bir rol oynar.

Yulaf Ezmesi Türleri

İnce Öğütülmüş Yulaf Ezmesi:

Yulaf öğütülme biçimine göre faklı gruplara ayrılır. İnce öğütülmüş olan yulaf ezmesi daha erken pişme özelliği olarak bilinir.

Organik Yulaf Ezmesi:

Tamamen doğal yöntemler ile ilaç ce hormon kullanmadan elde edilen yulaflardır.

Glütensiz Yulaf Ezmesi:

Yulaf genel olarak glüten içermese de satılan yulaf ürünlerinde eser miktarda da olsa farklı tahıllar bulunur. Bu nedenle yulaf ezmesinin az da olsa glüten içerdiği söyleniyor. Bu sebeple çölyak hastaları glütensiz etiketli olan ezmelerden yana yapmaları gerekir.

Yulafın Zararları

Sağlıklı bireylerde zararı yok denecek kadar azdır. Bazı bireylerde ise gaz ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle avenin duyarlılığı olan kişilerin kesinlikle tüketmemesi gerekir. Bu kişiler eğer yulaf tüketirse sindirim sistemi hastalığına yakalanabilirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu